W podwodnym świecie ryb najważniejszym zmysłem jest węch. Nie od dziś wiadomo, że to dzięki niemu ryba rozróżnia pokarm co zjeść a czego lepiej nie ruszać. Podobnie jak człowiek każda ryba ma swoje ulubione smaki. Należy sobie zadać pytanie jakie zapachy na ryby stosować, aby uzyskać bardzo dobre wyniki? Przez lata wędkarze dodawali do zanęt różne zapachy, testując podniebienie ryb. Lata te nie poszły na marne, dzisiaj wiemy już co lubią ryby. Dzięki tej metodzie prób i błędów dowiedzieliśmy się, że menu karpia jest całkiem inne niż menu płoci. Ponadto wiosną łowi się na inne zapachy niż latem. Preferencje ryb się nie zmieniają tylko wędkarze z każdym nowym sezonem odkrywają gusta ryb, o których nie wiedzieliśmy wcześniej. Poniżej przedstawię listę aromatów, które sprawdzają się na poszczególne gatunki ryb:

Anyż – płoć, ukleja, leszcz, krąp

Biszkopt – karp, leszcz, płoć, krąp

Cynamon – karp, leszcz, krąp, karaś,

Czosnek – leszcz, płoć, krąp

Goździki – karp, leszcz, płoć, ukleja

Kminek – leszcz, lin, płoć, krąp

Karmel – lin, karaś, krąp, leszcz, płoć,

Koper włoski – płoć, ukleja

Konopie – płoć, leszcz, karp, karaś

Kolendra – leszcz, lin, płoć, wzdręga

Melasa – leszcz, karaś, karp, krąp

Nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś, wzdręga

Miód – karp, karaś, lin, leszcz

Wanilia – karp, karaś, leszcze, krąp, jaź, płoć,

Kokos – leszcz, krąp, płoć, lin, karaś, karp

Truskawka – karp, amur

Piernik – płoć, leszcz, krąp

                Nadal są odkrywanie nowe smaki na daną rybę. Ja przedstawiłem tylko podstawowe aromaty, które zostały wyselekcjonowane. Stosowanie tych atraktorów jest również uzależnione m.in. od pory roku. Zresztą podobnie jak człowiek, ryba inny pokarm pobiera wiosną a inny latem. Ważny jest również dobór zanęty, czy jasna czy ciemna temat ten opisałem w poprzednim artykule ciemna czy jasna zanęta . W następnych artykułach opowiem jakie zanęty sprawdzają się latem a jakie wiosną, jesienią. Opowiem o dodatkach stosowanych, aby podnieść atrakcyjność zanęty.

 

Share.

About Author

Leave A Reply

*