Składniki:
1. 80 dag mięsa wieprzowego ( łopatka lub szynka)
2. 1 dosyć duża główka młodej białej kapusty
3. 2 cebule
4. 2 marchewki
5. Pęczek koperku
6. 5 pomidorów
7. 2 szklanki buliony warzywnego
8. 2 łyżki oleju
9. Cukier
10. Gałązki świeżego tymianku
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Cebule i marchewki obrać, umyć i osuszyć; cebulę posiekać, marchewkę pokroić w skośne plasterki. Kapustę oczyścić z wierzchnich uszkodzonych liści, opłukać i poszatkować.
W rondlu rozgrzać olej i na gorący wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć. Gdy odparuje sos, jaki się wydzielił wrzucić cebulę i przez chwilę smażyć razem a następnie dodać poszatkowaną kapustę i pokrojoną marchewkę. Zalać wszystko bulionem i zagotować. Przykryć i dusić na małym ogniu około czterdzieści minut. Od czasu do czasu zamieszać i pilnować, aby się nie przypaliło. Na kilka minut przed końcem dołożyć umyte i pokrojone pomidory i posiekany koperek i tymianek. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.