Jak przygotować kukurydzę na ryby?

0

Przygotowując się do zasiadki karpiowej postanowiłem podzielić się z wami sposobem na szybkie i skuteczne przygotowanie kukurydzy do nęcenia oraz łowienia. Spora część wędkarzy ma z tym problem. Bardzo często widzę na brzegu przy wędkarzu puszkę z kukurydzą konserwową. Kukurydza z puszki jest najszybsza ale zawiera ona bardzo dużo konserwantów co źle wpływa na ryby. Ja najczęściej kukurydzę przygotowuje sobie sam, w takim przypadku mam pewność, że ryba dostaje naturalny pokarm. W kilku krokach przedstawię kolejne etapy przygotowania kukurydzy.

kukurydza

Pierwszym krokiem jest namoczenie kukurydzy tak aby napęczniała. Ja najczęściej namaczam kukurydze dzień przed planowanym łowienie czyli moczę ją od 12 do 24 godzin. Po tym czasie bardzo ładnie widać jak kukurydza wchłania wodę.                                             kukurydza

Następnie kukurydzę stawiamy na kuchenkę i gotujemy. Sam najczęściej gotuję kukurydzę około 30-60 minut. Ma to też związek z porą roku. Na wiosenne połowy kukurydzę rozgotowuję bardziej niż na okres letni. Ma to związek z tym, że wiosną woda jest chłodniejsza i kukurydza nam nie skiśnie w wodzie przy braku ryb, natomiast latem może dość do takiej sytuacji.

kukurydza

Po ugotowaniu kukurydzy odstawiam ją na podłogę aby jeszcze doszła w tej gorącej wodzie. kukurydza

Po dojściu kukurydzy do siebie pozostaje nam tylko odlać wodę i kukurydza gotowa. Pozostaje tylko troszkę odczekać aż wystygnie i możemy nęcić oraz łowić.

Share.

Dodaj komentarz

*