Składniki:
1. 4 kotlety schabowe bez kości
2. 25 dag pieczarek
3. 1 duża cebula
4. 4 plastry ostrego żółtego sera
5. 2 pomidory
6. Oliwa i masło do smażenia
7. 2 jajka
8. Płatki kukurydziane
9. 1 łyżka mąki pszennej
10. Mielony kminek
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą (nie rozbijać zbyt mocno brzegów, to podczas smażenia ładnie się uformują zagłębienia).Mięso oprószyć sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła.
Jajka rozbić, wymieszać ze szczyptą zmielonego kminku. Kotlety oprószyć delikatnie mąką, panierować w jajku i płatkach kukurydzianych. Smażyć na oliwie na małym ogniu z obu stron na złocisty kolor (po przewróceniu na drugą stronę nie dociskać brzegów).
Pieczarki oczyścić i obrać ze skórki. Pokroić na dosyć grube plasterki i zrumienić na oliwie z dodatkiem masła, dodać zeszkloną cebulę i poddusić, a następnie dodać umyte i pokrojone w ósemki pomidory. Doprawić do smaku.
W zagłębienia kotletów nakładać farsz pieczarkowy i nakrywać plastrem sera. Układać w brytfance i zapiec do rozpuszczenia się sera.