Kolacja jest czasem, kiedy w praktyce nie powinno się opychać. Przed snem nie powinno się jeść niczego, aby umożliwić odpoczynek organizmowi. Lekka kolacja powinna kończyć się około godzinki przed pójściem spać. Mówi się, że ostatnią kolację powinno jeść się przed godzina dwudziestą. Jest to najbardziej optymalna godzina na ostatni posiłek. Lekka kolacja to przede wszystkim lekkie kanapki z chuda wędlina, serem, warzywami. Często jada się także sałatki warzywne. Ludzie bardzo często jędzą na kolacje ciepłe posiłki takie jak gulasz, fasolkę po bretońsku, czasami jedzą pieczeń lub jakieś inne mięso. Lekka kolacja powinna składać się z lekkostrawnych posiłków. Często w tym celu jada się przede wszystkim jogurt z owocami, sałatkę owocową, lekkie płatki owsiane. Czasami pieczywo ryżowe jedzone z dżemem doskonale zastępuje danie na ten ostatni posiłek dnia. Lepiej jest zjeść lekko, a wyspać się. Śniadanie można zjeść znacznie bardziej pożywniejsze i bardziej sycące, np. tosty na ciepło z jajecznicą, parówkę lub kanapki.