Składniki:
1. 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
2. 1 szklanka cukru
3. 8 jajek
4. Pół łyżki proszku do pieczenia
5. 1 opakowanie cukru waniliowego
6. 1 budyń waniliowy
7. 2 łyżki kakao
8. 1 szklanka mleka
9. 60 dag masła
10. 20 dag chałwy waniliowej
11. 1/3 szklanki cukru pudru
12. 1 czekolada
13. 12 małych bezików
14. 1 opakowanie marcepana do dekoracji
Wykonanie:
Przygotować biszkopt: sześć jajek ubić z cukrem waniliowym i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej a następnie dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem i przełożyć przygotowane ciasto biszkoptowe. Równo rozsmarować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec biszkopt przez około 40 minut.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Wystudzić, a następnie utrzeć go z 35 dag masła i chałwą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Resztę jajek ubić z cukrem pudrem, dodać wystudzoną czekoladę i resztę masła; utrzeć na gładką masę.
Wystudzony biszkopt rozciąć na dwa blaty, jeden posmarować masą z chałwy i kremem czekoladowym, na krem pokruszyć ciastka bezowe i przykryć drugim blatem. Na wierzch ułożyć rozwałkowany marcepan. Można dodatkowo udekorować w zależności od okoliczności (tort urodzinowy, komunijny?).