Rate this post

Składniki:

1. 2 blaty biszkoptowe
2. Pół kilograma mrożonych malin
3. 4 łyżki cukru
4. 2 szklanki śmietany kremówki
5. 2/3 szklanki jogurtu
6. 6 łyżeczek żelatyny
7. 1 opakowanie marcepana
8. czerwony barwnik spożywczy
9. Do dekoracji: całe maliny, cukier puder, lukier, marcepanowe ozdoby

Wykonanie:

Rozmrozić maliny. Rozpuścić żelatynę w pół szklanki wrzącej wody i ostudzić. Rozmrożone maliny zmiksować z jogurtem i cukrem, a następnie delikatnie połączyć z wystudzoną żelatyną.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę, a następnie dodać do masy malinowej; delikatnie wymieszać. Biszkoptowe placki przełożyć przygotowanym kremem malinowym i wstawić na dłuższy czas do lodówki (najlepiej na całą noc).
Marcepan zagnieść z odrobiną barwnika spożywczego i rozwałkować na placek, a następnie przykryć nim gotowy tort. Udekorować świeżymi malinami, ozdobami marcepanowymi i obsypać cukrem pudrem.