Rate this post

Wytrawne wina hiszpańskie
Hiszpania jest bardzo zróżnicowanym krajem pod względem klimatycznym. Na terenie tego państwa znajdziemy miejsca, gdzie duży wpływ na wzrost winorośli ma Ocean Atlantycki, miejsca gdzie występują przymrozki czy takie, w których będzie bardzo sucho. Winiarze, którzy zajmują się uprawą win w Hiszpanii muszą bardzo mocno kontrolować wzrost winogron, ze względu na to aby nie dojrzewały one za szybko. Najważniejszymi regionami produkującymi hiszpańskie wina są Rioja, która słynie z czerwonych hiszpańskich win, Andaluzja słynąca z win „sherry”, Penedès – region znajdujący się w Katalonii, słynny z produkcji win musujących oraz Rias Baixas, który jest regionem Galicji, a wytwarzane w nim wina to przede wszystkim wina białe z gron albarino. Różnorodność wśród trunków dostarczanych przez Hiszpanię jest bardzo duża. Znajdziemy dobre wina różowe, białe i czerwone wytrawne, półwytrawne, mocne sherry, słodkie, półsłodkie i musujące. W tekście tym wskażemy Państwu, jakie wytrawne wino hiszpańskie jest najbardziej popularnym w Polsce.

Najbardziej popularnym, wytrawnym winem hiszpańskim w Polsce jest Las Bas, które jest winem białym. Cechuje się ono aromatami egzotycznymi, takimi jak marakuja czy liczi oraz nutą różaną. Ma delikatny smak, który pozwoli nam na delektowanie się nim. Cena za butelkę to ok. 35 zł. Równie popularnym winem hiszpańskim jest wino czerwone Herdad Mestral Crianza. Pomimo tego, że jest to wino wytrawne, charakteryzuje się słodkim posmakiem oraz aromatami dojrzałych owoców.