Składniki:
1. 4 jabłka
2. 5 ziemniaków
3. 3 marchewki
4. 1 nieduża cebula
5. 1 łyżka curry
6. 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
7. 1/3 szklanki śmietany 12 procentowej
8. 1 łyżeczka soli
9. 1 łyżeczka cukru
10. 1 łyżka masła
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić. Dodać starte jabłka, oprószyć curry, wymieszać i przez chwilę podsmażyć.
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę.
Bulion zagotować w rondlu, włożyć do gotującego wywaru marchewkę i ziemniaki a także podsmażone jabłka z cebulą. Gotować około piętnastu minut. Dodać cukier i sól do smaku, wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilkę gotować.