Dynia to niezwykłe warzywo, które już od XVI wieku gości na europejskich stołach. Wcześniej była uprawiana tylko w Ameryce Południowej i to głównie w celach leczniczych. Wierzono także, że potrawy z dyni pozwalają zachować młodość i piękno. W Polsce dynia jest popularna i można dostać ją w każdym markecie, jednak nie wszyscy wiedzą, jak wykorzystać ją w kuchni.
Przede wszystkim należy wspomnieć o chyba najczęściej wykorzystywanej przy gotowaniu części dyni – pestkach. Są one stosowane przy przygotowywaniu ciast, a także jako składnik sałatek. Z pestek dyni uzyskiwany jest również olej. Miąższ dyni przed wykorzystaniem w kuchni, wymaga odpowiedniego przygotowania, gdyż surowy jest właściwie bez smaku i ma zbyt płynną konsystencję. Można go gotować lub piec, dobrze jest go również odpowiednio doprawić. Miąższ wykorzystywany jest głównie w przepisach na purée, a purée używane jest jako farsz, np. do pierogów, naleśników czy jako dodatek do makaronu. Można je także wykorzystać, by ugotować zupę w formie kremu (na słodko lub na ostro) lub placki dyniowe.