Sól, czyli chlorek sodu to najstarsza przyprawa świata. Od zawsze wykorzystywana jest w celu podkreślenia smaku, a od jakiegoś już czasu – nazywana białą śmiercią. Wiadomo, jak ze wszystkim – co za dużo to niezdrowo. Sól spożywana w nadmiernych ilościach jest groźna dla organizmu człowieka. Przyczynia się do chorób nerek i układu krążenia, a także powoduje nadciśnienie tętnicze i otyłość (wpływając na zatrzymanie wody w organizmie). Dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej niż jedną płaską łyżeczkę soli dziennie (5 gramów). Nie trzeba całkowicie rezygnować z soli, ale warto poszukać jej zdrowych zamienników.
Alternatywą dla soli są zioła i przyprawy, których w kuchni zawsze jest pod dostatkiem. Oprócz wyrazistego smaku, zioła są także bardzo zdrowe. Jako zamienniki soli zaleca się stosowanie bazylii, liści laurowych, rozmarynu, tymianku, majeranku i szałwii – do poprawiania smaku potraw możemy użyć zarówno świeżych, jak i suszonych ziół. Z przypraw natomiast do aromatyzowania potraw stosuje się najczęściej kurkumę, chili, imbir, goździki i pieprz.