Rate this post

Kawa świeżo palona to pyszny trunek, którym raczymy się każdego poranka. Kawa świeżo palona największy rynek zbytu ma we Włoszech, gdzie jej spożycie oscyluje w granicy trzech filiżanek dziennie. Kawa świeżo palona przybiera różne odcienie brązu w zależności od stopnia palenia. Kawę na skalę przemysłową pali się w specjalnie przygotowanych do tego celu piecach, jednakże można także palić kawę w domu, w piekarniku. Kawa świeżo palona może być w trzech stopniach. Palenie kawy jasne przebiega w temperaturze około 200 stopni. Palenie kawy średnie przebiega w temperaturze około 215 stopni. Natomiast palenie kawy ciemne odbywa się w temperaturze nawet 250 stopni Celsjusza. Świeżo palone ziarna kawy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, tak by specyficzny aromat kawa świeżo palona się nie ulotnił. Kawa świeżo palona może też przybrać różny kolor w zależności od gatunku kawy. Wyróżnić można dwa podstawowe gatunki kawy: Arabikę i Robustę. Arabika ma małe i jasne ziarna, natomiast Robusta ma duże i ciemne ziarna.