Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską, opartą na produkach pochodzenia roślinnego. Weganizm to styl życia, który nie tylko zmienia sposób odżywiania, ale również wpływa na kwestie etyczne, ekologiczne i zdrowotne. Jednak, aby dieta wegańska była pełnowartościowa i zapewniała organizmowi wszystkie potrzebne składniki, warto zastanowić się nad suplementacją. Czy weganom rzeczywiście potrzebne są suplementy i jakie warto wybrać?
Witamina B12
Najważniejszym suplementem dla wegan jest witamina B12, która nie występuje w produktach roślinnych. Witamina ta jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, produkcji krwi i metabolizmu. Jeśli organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości witaminy B12, może to prowadzić do poważnych zaburzeń neurologicznych, anemii i osłabienia układu odpornościowego.
Weganie powinni regularnie suplementować witaminę B12, w formie tabletek lub preparatów wzbogacanych. Dostępne są również płyny, spreje i krople, które ułatwiają wchłanianie witaminy B12. Zalecana dawka to około 250 mcg dziennie.
Witamina D
Witamina D jest potrzebna do wchłaniania wapnia i utrzymywania zdrowych kości, a jej niedobór może prowadzić do osteoporozy i innych chorób układu kostnego. Weganie, szczególnie ci, którzy unikają słońca, mogą mieć niedobór witaminy D.
Witaminę D można pozyskać z promieniowania słonecznego, ale w okresie jesienno-zimowym lub przy braku odpowiedniej ekspozycji na słońce, warto rozważyć suplementację. Dostępne są preparaty z witaminą D3 (pochodzenie zwierzęce) lub D2 (pochodzenie roślinne). Zalecana dawka to około 1000 IU dziennie.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają korzystnie na pracę serca, układu krążenia i układu nerwowego. Weganie powinni zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości tych kwasów, które znajdują się w produktach rybnych i jajach.
Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 dla wegan są algi morskie, wzbogacane w te cenne składniki. Dostępne są również suplementy w postaci oleju z alg, nasion lnu czy orzechów włoskich. Zalecana dawka to około 250-500 mg EPA i DHA dziennie.