Rate this post

Wyposażenie gastronomii baru z kebabem jest dość specyficzną sprawą, jako że powierzchnia takiego lokalu nie jest zbyt duża. Wykonywanie kebabów i jedzenia typu fast – food opiera się głównie o półprodukty. Niekonieczne jest więc jakieś rozbudowane zaplecze kuchenne, jednak na przykład produkcja sałatek wymaga rozszerzenie powierzchni o dodatkowe miejsca do mycia i obróbki warzyw, a także do ich przetrzymywania. Niezbędna jest również zmywalnia naczyń, o ile podawać będziemy kebab na naczyniach wielokrotnego użytku. Ponadto oczywistą sprawą jest że potrzebujemy w tego typu lokalu specjalnych urządzeń do przyrządzania kebabu jak również instalacji wywiewnej – przeważnie okapu, który ma na celu pozbycie się z pomieszczenia wyziewów i zapachów. Należy również pamiętać o pomieszczeniu technicznym na przybory do sprzątania, które powinno być wyposażone w szafę porządkowa zintegrowaną ze zlewem z wyciąganą wylewką. Nieodłączne są również pomieszczenia socjalne – toaleta oraz szatnia dla personelu.