Rate this post

Wino chilijskie
Wino chilijskie zdobywa w Polsce coraz więcej zwolenników. Jeśli ktoś do tej pory próbował tylko win z europejskich winnic, powinien koniecznie spróbować, jak smakują trunki spoza naszego kontynentu.

Chile słynie z produkcji win o wyjątkowym owocowym smaku. Najpopularniejsze z nich to czerwone cabernet sauvignon i carmenere. Pierwotnie powstawały we Francji, ale te, które pochodzą z Chile, są równie smaczne.

Wybierając wino, należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Przede wszystkim ważne jest, do jakiej potrawy pasować ma trunek. Do czerwonych mięs, ciężkich kolacji lub długiego obiadu pasować będą mocne czerwone wina.

Białe wina pija się raczej do deserów i słodkich lekkich przekąsek. Ich smak jest delikatniejszy, więc nie zaburzają walorów smakowych spożywanych dań. Wina białe powinny być dobrze schłodzone przed podaniem.

Wina czerwone uważane są za zdrowsze. Wszystko za sprawą sirtuin, które mają właściwości prozdrowotne i odchudzające. Kieliszek czerwonego wina ma zbawienny wpływ na zdrowie u osób, które cierpią na choroby układu krwionośnego. Wino, pite w niewielkiej ilości, wspiera także układ trawienny.

W Europie Zachodniej, inaczej niż w Polsce, istnieje wieloletnia tradycja picia wina do obiadu. U nas jest to rzadkością choć wina coraz częściej goszczą na polskich stołach.