Spośród ogromnej ilości dostępnych na sklepowych półkach napojów na bazie alkoholu niewiele jest tak doskonałych połączeń smakowych, jakim jest cytrynówka. Mocna, ze względu na sporą zawartość procentów, ale jednocześnie cudownie rześka i kwaskowata dzięki smakowi i aromatowi cytryn, a przy tym zwykle mocno słodka dla równowagi (choć bywają też wersje wytrawne, i one również mają swoich wielbicieli). A jakąż cudownością jest nalewka cytrynowa przygotowana w domu! Podstawowe składniki – alkohol, cukier, cytryny. Łatwość wykonania, brak konieczności długiego oczekiwania na degustację, jak bywa w przypadku wielu innych nalewek, wszystko to czyni ją idealnym pomysłem na wyrób do spożycia w długie zimowe wieczory podczas kolacji ze znajomymi. Będzie też świetnym i niebanalnym prezentem – własnoręcznie przygotowana cytrynówka, w ozdobnej butelce i z indywidualną etykietą ucieszy każdego smakosza. Warto spróbować i podjąć wyzwanie – smak takich domowych wytworów jest o niebo lepszy niż sklepowych gotowców.