Rate this post

Przepiórcze jajeczka z filetami z sardeli

Dwie przepiórczych jajeczek, jedendwie filetów z sardeli (można je zastąpić helskimi anchois lub kawałkami solonego śledzia), sześć niedużych rzodkiewek. Jajeczka ugotować na twardo i owinąć filetami z sardeli, helskimi anchois lub kawałkiem solonego wymoczonego śledzia. Wbić szpadki i za pomocą ich ostrych końców wystających z drugiej strony przyszpilić połówkę rzodkiewki, przekrojem zwróconą do jajeczka. Nadziewane jaja z filetami z sardeli

cztery jaja (ugotowane na twardo), dwie-trzy tyżki masła, jeden łyżeczka sosu sojowego, jeden /dwie łyżeczki sosu Worcester, jeden/dwie łyżeczki musztardy, jeden łyżeczka soku z cytryny, jeden/dwie łyżeczki mielonej ostrej papryki, pieprz (najlepiej biały), osiem filetów z sardeli (można je zastąpić helskimi anchois lub kawałkami solonego śledzia) połówki rzodkiewek, oliwki, kapary (mogą być z nasturcji), małe plasterki korniszona, obrane migdały, laskowe orzechy itp.

Jaja przekroić na pół, wzdłuż lub w poprzek i wyjąć żółtka, tak aby nie uszkodzić białka (jeżeli kraje się w poprzek, ściąć półkoliste zakończenie połówek, by można je było ustawić pionowo). Masło podgrzać, ale nie stopić, i bardzo dokładnie utrzeć z żółtkami, obydwoma sosami, musztardą, dodać sok z cytryny, mieloną paprykę i pieprz. Do każdej połówki jaja włożyć po jeden filecie z sardeli, helskim anchois lub małym kawałku solonego wymoczonego śledzia, a następnie kopias- to nałożyć przygotowaną masę z żółtek i masła, tak aby wystawała ponad jajo. Przybrać z wierzchu wskazanymi dodatkami stosownie do upodobań i dostępności produktów na rynku.

Uwaga. Jaja można faszerować rozmaitymi pastami (przepisy na s. trzydwie) bez dodawania filetów z sardeli lub kawałków śledzia i garnirować np. sosem gribiche (przepis na s. 9jeden).