Rate this post

Sandwicze serowe z szynką

Osiem kromek pszennego chleba, masło, cztery grubsze plastry twardego sera, cztery grubsze plastry szynki, spora szczypta mielonej słodkiej papryki

Kromki chleba grubości trzy/cztery cm posmarować z dwóch stron masłem. Między dwie kromki włożyć jeden plaster szynki i jeden plaster sera. Ser posypać mieloną słodką papryką. Złożone po dwie kromki piec w dobrze nagrzanym piekarniku do czasu, aż ser nabierze płynnej konsystencji. Z podanych składników otrzymuje się cztery sandwicze.

Sandwicze serowe pod beszamelem, osiem kromek pszennego chleba, jeden/dwie szkl. dość gęstego beszamelu, cztery jaja, jeden0 dag twardego sera (ementalskiego, edamskiego lub innego), sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (olej, smalec)

Kromki chleba grubości ok. jeden cm okroić ze skórki. Sporządzić sos beszamelowy (przepis na s. 9sześć). Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami. Do ostudzonego sosu dodać tarty ser i dwie jaja. Całość starannie wymieszać. Pozostałe dwie jaja osolić, popieprzyć, rozbić jak na omlet i posmarować nimi kromki z jednej strony, nałożyć na to dość grubą warstwę beszamelu. Złożone po dwie kromki zanurzyć w rozmąconych jajach i smażyć z obu stron ok. pięć minut w gorącym tłuszczu. Z podanych składników otrzymuje się cztery sandwicze.