Rate this post

Naleśniki z owocami to doskonałe danie deserowe, które z pewnością zadowoli niejedno wymagające podniebienie, a jednocześnie jest stosunkowo łatwe do przyrządzenia. Jest też na tyle sycące, że może się także sprawdzić jako danie obiadowe. Naleśniki z owocami to słodkie, a zarazem lekko kwaśne danie, którym może się rozkoszować cała rodzina zwłaszcza w letnie dni. Naleśniki można usmażyć wcześniej, aby następnie, po przygotowaniu farszu, podsmażyć je na patelni bądź zapiec przez 10 minut w piekarniku, celem uzyskania subtelnej chrupkości. Danie to doskonale smakuje w kompozycji z lodami i bitą śmietaną.

Składniki, jakich będziemy potrzebowali na około dziesięć placków naleśnikowych to dwa jaja, jedna szklanka wody gazowanej, dzięki której ciasto uzyska puszystość, szklanka mleka, około dwudziestu dag mąki poznańskiej, nieco soli oraz masło i olej, ewentualnie margaryna do smażenia, wedle uznania. Na farsz doskonałe są truskawki, można je zmieszać z czarnymi porzeczkami lub borówkami, wybór jest szeroki, nie bójmy się tu eksperymentować. Owoców powinno wystarczyć około pięćdziesięciu dag. Na koniec przyda się jeszcze około piętnastu dag cukru pudru.
Mleko należy połączyć z wodą, do misy wbić jaja, po czym roztrzepać je widelcem, lub trzepaczką. Następnie dodajemy stopniowo mleko z wodą na przemian z mąką, cały czas mieszając by nie dopuścić do powstawania grudek. Ciasto musi być jednolite i dobrze wymieszane. Na sam koniec dodajemy odrobinę soli do smaku. Ciasto smażymy na oleju, możemy też dodać nieco masła, wylewając nań cienkie warstwy.

Najlepszym sposobem na przygotowanie truskawek jest pokrojenie je w ćwiartki, bądź mniejsze części, jeśli owoce są większe. Możemy też dodać nieco borówek lub czarnej porzeczki gdyż ich smak doskonale komponuje się z truskawkami. Owoce układamy na naleśnikach, posypujemy cukrem pudrem po czym zawijamy je w trójkąty i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, którą z kolei wkładamy na dziesięć do piętnastu minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Podajemy z bitą śmietaną i lodami waniliowymi. Smacznego!