Rate this post

Pieczarki są grzybami specyficznymi. W przeciwieństwie bowiem do swych leśnych braci, którzy zbierani są bezpośrednio w naturze poprzez grzybiarzy, mogą być uprawiane. W Polsce uprawa pieczarek jest coraz bardziej popularna. Pieczarkarnia, tak bowiem nazywa się profesjonalnie hala, w której uprawia się ten rodzaj grzyba, to zazwyczaj sporej wielkości hala. Średnio na jednym metrze kwadratowym rośnie około dwudziestu pięciu kilogramów pieczarek.

Plony zbiera się raz na około sześć tygodni.

Zbieranie pieczarek wymaga wiele wprawy oraz cierpliwości. Jest to także praca, która wymaga sporego wyczucia w dłoniach, zbieranie pieczarek to dość delikatny proces. W innym wypadku można zwyczajnie uszkodzić grzyby, które nie nadają się następnie do sprzedaży. A to naturalnie przynosi straty finansowe. Dlatego istotne jest, by na stanowiskach tych zatrudniać doświadczone oraz cierpliwe osoby.

Ważny jest także odpowiednio szybki transport zebranych pieczarek do ich punktu skupu. Od ich zebrania do bezpośredniej sprzedaży nie może minąć zbyt wiele czasu.