Rate this post

Przygotowując uroczystą kolację musimy pamiętać, oprócz smakowitych potraw, o nakryciu stołu. Poprawne i estetyczne nakrycie stołu to bardzo ważna kwestia. Nie trzeba mieć zmysłu artystycznego, aby stół przyciągał uwagę gości. Wystarczy kilka zasad i praktycznych porad.
Obrus

Oczywiście obrus stanowi podstawę każdego nakrytego stołu. Obrus musi być czysty, idealnie uprasowany i zwisać z każdej strony równo. Jeżeli serwis jest gładki możemy sobie pozwolić na wzorzysty, kolorowy lub gnieciony obrus. Z kolei gdy decydujemy się na zastawę w desenie musimy wybrać gładki obrus. W trakcie doboru obrusu powinniśmy kierować się przede wszystkim zasadą harmonii i umiaru, tak samo jak robimy to dopierając elementy swojego ubioru.
Serwetki

Stanowią nieoderwany element każdego stołu, ale nie służą one wyłącznie do celów higienicznych, ale także są doskonałą dekoracją. Jeżeli chcemy podkreślić rangę spotkania powinniśmy pomyśleć o zakupie serwetek płóciennych. Muszą być one starannie dobrane kolorem i formą do pozostałych elementów dekoracji stołu. Możemy sięgnąć po ciekawe książki, w których zaprezentowane są propozycje składania serwetek.
Sztućce

Sztućce układamy według funkcjonalności użycia, a nie pod względem estetyczności. Od zewnątrz znajdą się sztućce do pierwszego dania, a od wewnątrz do ostatniego. Z lewej strony talerza kładziemy widelce, natomiast z prawej łyżkę i noże. Ostrze noża powinno być skierowane w lewą stronę. Gdy nasze przyjęcie rozpoczynamy zupą, to pierwszym sztućcem po prawej stronie talerza powinna być łyżka. Jeżeli zupa będzie podawana jako druga, to łyżka powinna leżeć zaraz po sztućce, którego użyjemy do pierwszego dania. Za talerzem układamy sztućce do deserów. Łyżeczkę układamy nad widelczykiem, przy czym trzonek łyżeczki powinien znajdować się z prawej strony, a widelczyka z lewej. Podczas przyjęcia nie wypada wymieniać sztućców lub ich donosić, wszystkie powinny znaleźć się na stole przed rozpoczęciem przyjęcia.
Dodatki

Wykonawszy podstawowe czynności związane z nakryciem stołu, możemy skupić się na dodatkach. To właśnie one nadadzą uroczystego charakteru przyjęciu, zadbają o atmosferę i przyjazną aurę. Najbardziej wdzięcznym elementem stołu są żywe kwiaty,, których bogata kolorystyka i wielość odmian pozwala na stworzenie najbardziej wyszukanych kompozycji. Kwiaty układamy w płytkich naczyniach, aby nie zasłaniały pola widzenia gościom. Pojedyncze kwiaty możemy położyć również przy każdej serwetce obok talerzyka, co w prosty sposób dopełni całość wystroju. W sklepach dekoratorskich czy florystycznych znajdziemy jeszcze wiele różnych dodatków, które możemy wykorzystać do dekoracji stołu, np.: korale, kamyki, owoce suszone, płatki suszonych kwiatów, ciekawe tkaniny. Pamiętajmy tylko, aby nie przesadzić z wystrojem, bo na stole muszą zmieścić się jeszcze pyszne potrawy.