Rate this post

Kapusta i sałata to dalekie kuzynki, z których w kuchni można wyczarować wiele pysznych dań. Nie każdy jednak wie, jak korzystnie wpływa na organizm człowieka spożywane tych warzyw – a dla wielbicieli gotowania będzie to kolejny plus. by częściej sięgać po nie w sklepie.
Kapustę znano od niepamiętnych czasów. Uprawiano ją w okolicach Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, do Polski trafiła w XV wieku i szybko zyskała popularność. Królowej Bonie zawdzięczamy obecność na naszych stołach delikatnej kapusty włoskiej. Kapusta zawiera wiele witaminy C i substancji przeciwnowotworowych, których nie mają inne warzywa. Jest źródłem błonnika pokarmowego. Podnosi odporność organizmu, poprawia pracę serca i jelit, a także wpływa korzystnie na wygląd włosów, cery i paznokci. W kuchni wykorzystuje się głównie kapustę świeżą i ukwaszoną, do przygotowywania surówek i zup (np. kapuśniaka). Kapusta włoska najczęściej stanowi uzupełnienie włoszczyzny. Jako warzywo jest niskokaloryczna.
Sałata na polskich stołach zawitała za czasów Władysława Jagiełły, jednak nie jedzono jej wtedy często. To znów za sprawą królowej Bony rozpowszechnił się zwyczaj jej jedzenia. Jest niezwykle cenionym warzywem, nie tylko ze względu na smak, ale także na dużą zawartość witamin A i C oraz beta-karotenu. Oprócz tego, stanowi bogate źródło składników mineralnych – potasu, fosforu i wapnia. W kuchni można wykorzystać ją na wiele sposobów, najciekawszym jednak jest przyrządzenie z niej soku, który jest naturalnym lekiem na bezsenność. Sałatę można podawać ze śmietaną, oliwą lub jogurtem. Przyrządzając ją, należy pamiętać, że każdy z liści trzeba dokładnie myć pod bieżącą wodą, gdyż na nich mogą znajdować się groźne dla zdrowia jaja pasożytów.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.