Składniki:
1. 3 pomidory
2. 1 ogórek sałatkowy
3. 1 czerwona papryka
4. 1 zielona papryka
5. 1 opakowanie sera feta w kostkach
6. 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (lub 1 łyżka octu winnego)
7. 3 łyżki oliwy
8. świeże zioła do dekoracji
9. Zioła prowansalskie
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ogórek (wraz z zieloną skórką) pokroić na cienkie plasterki. Pomidory pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości pomidorów). Papryki rozciąć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie paseczki. Odsączyć kosteczki sera feta na sitku.
Sok z cytryny (lub ocet winny) wymieszać z olejem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi; utrzeć na gładki sos.
Warzywa i odsączony ser feta przełożyć do salaterki, a następnie polać przygotowanym sosem i lekko przemieszać. Przed podaniem udekorować gałązkami świeżych zielonych ziół.