Rate this post

Składniki:

Ciasto:

1. 10 dag orzechów włoskich
2. Pół opakowania proszku do pieczenia
3. 1 szklanka mąki pszennej
4. 4 jajka
5. Pół szklanki cukru

Krem:

1. 1 szklanka mleka
2. 1 budyń w proszku
3. 2/3 kostki masła
4. Pół szklanki cukru
5. 8 łyżek posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Zmielić orzechy przeznaczone na ciasto i wymieszać je z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, a następnie delikatnie mieszając dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza i wstawić tortownicę z ciastem na około 45 minut.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
Utrzeć miękkie masło z cukrem na gładką masę; ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń.
Przeciąć upieczone i wystudzone ciasto orzechowe na dwa blaty i przełożyć połową przygotowanego kremu. Resztą kremu posmarować wierzch tortu i jego boki, a następnie obsypać drobno posiekanymi orzechami. Można wierzch tortu udekorować połówkami orzechów i wiórkami czekolady.