Rate this post

Szparagówka to warzywo sezonowe, które najłatwiej dostać w sklepach w okresie letnim.  Występuje zarówno w wersji zielonej, jak i żółtej. Ta pierwsza ma bardziej wyrazisty smak. Szparagówka jest źródłem wielu witamin, kwasu foliowego, zawiera także dużo żelaza i błonnika. Dlatego warto jeść dania ze szparagówką jak najczęściej. Najczęściej spotykane danie to po prostu gotowana szparagówka z dodatkiem bułki tartej, która smażona jest na maśle. Jeśli jednak ktoś woli danie w wersji fit, lepiej zrezygnować ze  smażonego dodatku. Można zastąpić go za to aromatycznym sosem, na przykład pomidorowym. Szparagówka jest także doskonałym dodatkiem do obiadu, zamiast surówki czy sałatki. Może być także składnikiem rozmaitych sałatek, inne składniki właściwie zależą od inwencji twórczej kucharza. Fasolkę szparagową można również wykorzystać do robienia przetworów. Dzięki temu, jej smakiem można będzie cieszyć się także jesienią i zimą. Wystarczy podgotować fasolkę, a następnie zawekować, jak inne warzywa.