Rate this post

Jesienią warto sięgnąć po dynie. Warzywo to nie tylko stanowi piękną ozdobę przydomowych przestrzeni, warto wykorzystać je również w kuchni. Możliwości jest naprawdę wiele, a smaki towarzyszące dyni, mogą być zarówno słodkie, jak i słone czy ostre. Najczęściej spotykane danie to zupa krem z dyni. Dynia może być także składnikiem gulaszu, zarówno z mięsem, jak i wegetariańskiej wersji. Ciekawą propozycją jest również puree z dyni, co doskonale będzie smakować jako dodatek do pieczywa. Risotto z dynią to kolejny pomysł na jesienny obiad. Z tego warzywa można również zrobić placuszki, racuszki, chleb czy wypieki. Dynia jest warzywem, które posiada wiele wartości odżywczych, jest także mało kaloryczna. Dodatkowo posiada pestki, które można zasuszyć. Wówczas będą doskonałym dodatkiem do wypieków czy makaronów. Może być także samodzielną przekąską, idealną na jesienne i zimowe wieczory z seansem filmowym. Dynia dostępna jest nawet do stycznia, jednak można ją również zamarynować. Ciekawym rozwiązaniem jest również zrobienie marmolady z dyni, by cieszyć się jej smakiem na długo.