Wino argentyńskie – wytrawny przyjaciel prawdziwego konesera
Dobre wino kojarzy się zwykle z wyszukaną, subtelną potrawą z czerownego mięsa lub drobiu, względnie z ryb lub owoców morza. Ale jeśli mamy ochotę zaserwować stek wowłowy lub świetnie przyrządzoną dziczyznę, niezastąpione okaże się wino argentyńskie. To mocne, obdarzone lekką goryczką wino świetnie rozprawi się z cieżką strukturą pieczonego mięsa.
Wino argentyńskie, zarówno białe, jak i czerwone polecane jest do potraw o wyraźnym, mocnym smaku. Soczystość potraw z mięsa podkreśli wyrazisty, dojrzały smak trunku, dojrzewającego w surowym klimacie Ameryki Południowej.
Jeśli planujesz przyrządzić mięso na ostro, wybierz czerwoną odmianę wina argentyńskiego. Malbec idealnie wydobędzie i podkreśli soczystość mięsa.
Dziczyzna odznacza się wyrafinowanym smkiem, który warto podkreślić argentyńskim winem. Nie musimy kierować się w tym przypadku kolorem trunku, można wzbogacić potrawę z dziczyzny zarówno argentyńskim winem białym, jak i czerwonym.
Warto przemyśleć dobór wina już podczas gotowania. Do podlewania mięsa warto wykorzystać to samo wino, które zostanie podane na stole, w kieliszkach. Wino w procesie gotowania pełni bowiem rolę przyprawy, która powinna dobrze komponować się nie tylko z mięsem i dodatkami, ale przede wszystkim z trunkiem, który podajemy gością do picia. Dlatego warto, w przypadku bardziej wykwintnego mięsa lub kosztownych owoców morza, przyrządzić je wykorzystując dobre argentyńskie wino, które w odpowiedni sposób podkręci smak i wydobędzie piękny aromat z potrawy.