Dieta bezglutenowa
Rozwój medycyny często wiąże się z rozpoznaniem nowych schorzeń, chorób i nietolerancji oraz metod ich leczenia. Jednym z nowszych odkryć jest choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym nazwana celiakią. Objawia się ona nieprawidłową reakcją układu odpornościowego pod wpływem spożycia glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). Efektem nietolerancji na gluten jest reakcja immunologiczna skierowana przeciwko własnym tkankom organizmu, zachodząca szczególnie w jelicie cienkim. Prowadzi to do stanu zapalnego i uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, czego konsekwencją jest nieprawidłowe wchłanianie składników odżywczych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest ścisłe stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie. Skutki jej nieprzestrzegania są bardzo nieprzyjemne dla organizmu. Najczęściej są to wymioty, biegunka, wstrząs anafilaktyczny, skurcze oskrzeli czy zmiany skórne.
Dieta osoby zmagającej się z celiakią polega na całkowitym wykluczeniu z codziennego żywienia produktów stanowiących źródło glutenu. Zalicza się do nich:
– przetwory z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa
– pieczywo, ciasta i desery przygotowane z wyżej wymienionych zbóż
– makarony przygotowane z wyżej wymienionych zbóż
– kasze z ziarna pszenicy, kasza jęczmienna, kasza i płatki owsiane
– ciastka, herbatniki, słodycze zawierające gluten.
Dieta bezglutenowa Warszawa to najlepszy sposób do zmiany swojego codziennego menu tak by służyło ono organizmowi.