Rate this post

Rozmaryn

Krzew rosnący dziko w wielu krajach śródziemnomorskich. W Polsce jest uprawiany niemal wyłącznie w doniczkach. Liście, bardzo aromatyczne, gdy świeże, i nieco mniej aromatyczne po wysuszeniu, dodaje się do potraw mięsnych, rybnych, warzywnych, sałatek. Rozmaryn wchodzi też w skład bardzo aromatycznej kompozycji ziołowej, tzw. przyprawy prowansalskiej.

-Szafran

-Roślina uprawiana we wschodnich regionach basenu Morza Śród-ziemnego, w których rośnie także dziko, na Węgrzech oraz w nie-których krajach azjatyckich. Wysuszone i sproszkowane słupki kwiatowe mają smak delikatnie gorzki, korzenny i zawierają żółty barwnik krocynę, barwiący przyprawiane potrawy. Stosuje się jako barwnik do ciast, jasnych sosów, bulionów, potraw z drobiu, ryb, ryżu. Niezastąpiony we francuskiej rybnej zupie bouillabaisse (czyt. bujabes).

-Szałwia

-Roślina powszechnie uprawiana. Jej świeże lub suszone liście mają gorzki, korzenny smak. Pożądana przyprawa do tłustych mięs, np. baraniny, także do cielęciny, ryb, drobiu, potraw ze strączkowych, a nawet do pieczywa.

-Trybula

-Roślina powszechnie uprawiana. Aromatyczne liście dodaje się do ryb, drobiu, baraniny, zielonego sosu (przepis na s. 9cztery), do niektó-rych zup, np. szczawiowej ze śmietaną i jajem na twardo.

-Tymianek

-Roślina powszechnie uprawiana. Jej suszone liście i kwiaty mają lekko gorzkawy smak, zbliżony do smaku majeranku, i odznaczają się silnym aromatem. Cenny dodatek do potraw mięsnych, rybnych (przepis na s. jedendwiedwie), do drobiu, marynat, octu ziołowego. Tymianek wchodzi także w skład ziołowej kompozycji nadającej charakterys-tyczny smak i aromat słynnemu likierowi benedyktynce.

-Wanilia

Wysuszone i przefermentowane owoce pnącza, zwanego waniliow- cem, uprawianego głównie w Meksyku, na Seszelach i Madagas-karze. Zawierają wanilinę o bardzo charakterystycznym aromacie i są

stosowane do wszelkich potraw słodkich: kompotów, kremów, ciast cukierniczych, lodów, wyrobów cukierniczych i czekolad. W handlu w Polsce występuje przeważnie cukier wanilinowy, zawierający syntetyczną wanilinę.

Ziele angielskie. Niedojrzałe i wysuszone owoce drzewa pimentowego uprawianego głównie na Jamajce oraz Barbadosie. Znane też pod nazwą pieprz angielski lub jamajski. Służy jako przyprawa do zup, mięs, ryb, kiełbas i marynat oraz do pierników. Wchodzi w skład bardzo wielu mieszanek przyprawowych.