Rate this post

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami. Proporcje: 1 szklanka ryżu, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, sól, 3 łyżki cukru, 2 łyżki margaryny, 4 jabłka, 2 jaja, cynamon, łyżka tartej bułki.

Umyty ryż ugotować w wodzie z dodatkiem mleka, soli oraz cukru do smaku. Jaja utrzeć z cukrem i cynamonem, wymieszać z przestudzonym ryżem. Wysmarować prodiż tłuszczem, wysypać tartą bułką, a następnie kłaść w nim warstwami: ryż posypany cynamonem, plasterki obranych jabłek i znowu ryż. Powierzchnię wygładzić, skropić resztą stopionej margaryny. Potrawę zapiec.

Sandwicze serowe z patelni

jeden niezbyt świeża bułka wrocławska, masło, dwie0 dag gotowanej szynki, dwie0 dag twardego sera, jeden-dwie jaja, tarta bułka, masło (margaryna) do smażenia liście sałaty

Bułkę (najlepiej z poprzedniego dnia, łatwiej się kroi), okroić ze skórki i pokrajać w cienkie kromki grubości jeden /dwie-trzy/cztery cm. Za pomocą

wycinarki do ciasteczek wyciąć krążki, trójkąty lub gwiazdki i posmarować je masłem. Obłożyć plasterkami szynki i sera, przyciętymi do kształtu sandwiczów. Przykryć drugim krążkiem, trójkątem lub gwiazdką, obtoczyć w rozbitym jaju i tartej bułce. Smażyć z dwóch stron na patelni na niezbyt ostrym ogniu, aż sandwicze nabiorą złocistej barwy. Podawać na liściach sałaty.