Urządzając swoją kuchnię prawdziwy kawosz zawsze najwięcej uwagi poświęci na wybór odpowiedniego ekspresu. W końcu to od niego zależy dobra jakość pobudzającego do życia napoju. Na początku należy odrzucić ekspresy na kapsułki, ponieważ z góry narzucają nam, jakiej kawy musimy używać. Głównie są to kawy już z dodatkiem mleka, często dosładzane. Ekspres ciśnieniowy jest tu najlepszą opcją. Warto zwrócić uwagę czy można w nim stosować różne rodzaje kawy – mieloną i w ziarnach oraz czy znajduje się w nich młynek ceramiczny. Wygodnym rozwiązaniem będą modele z dodatkowym pojemnikiem na mleko. Będą dozować go odpowiednią ilość, a przy okazji jest to o wiele bardziej higieniczne niż sama rurka do spieniania. Kiedy już wybór narzędzia mamy za sobą pora na główny składnik – kawę. Kawa do ekspresów jest inaczej oznakowana i zwykle sprzedawana w dużych, hermetycznie zamykanych opakowaniach. Wariantów jest mnóstwo – zaczynając od standardowej Arabiki czy Robusty na mieszankach z dodatkiem aromatów owocowych kończąc.