Kiedy lato trwa w najlepsze, mamy w bród wszelkich owoców i warzyw sezonowych. Oczywiście uwielbiamy truskawki, brzoskwinie czy fasolkę szaparagową, i właśnie dlatego hodujemy je w swoich ogródkach. Ale nie jesteśmy w stanie przez całe lato jeść wyłącznie sezonowych warzyw i owoców, a ponadto – często jest ich zwyczajnie więcej niż jesteśmy w stanie przejeść całą rodziną. Dlatego też warto poznać przepisy na proste konfitury, dzięki czemu spędzimy kilka przyjemnych dni letnich w domu, przy garnkach i słoikach, świetnie będziemy się przy tym bawić, a jednocześnie zaopatrzymy się w mnóstwo słoików przetworów na zimę, dzięki którym nawet w mroźne dni będziemy pamiętali jak smakuje nasza własna truskawka czy porzeczka. Konfitury na zimę kojarzą nam się zapewne z kilkoma dniami stania przy kuchni jak nasze babcie, z mozolnym obieraniem owoców i długim gotowaniem ich, czyli po prostu – z nawałem pracy, przez którą trzeba przejść zanim się otrzyma tych kilkadziesiąt słoików przetworów. W rzeczywistości jednak nikt nie każe nam robić przetworów w hurtowej ilości. W zupełności wystarczy, gdy na potrzeby niewielkiej rodziny zrobimy trzy słoiki konfitury truskawkowej, i parę butelek soku z malin. Chodzi o to, by mieć wybór – własne, prawdziwe owoce, konfitury zrobione bez konserwantów, przy których sami się napracowaliśmy, dzięki czemu bardziej docenimy ich smak, czy też może dżemy kupione w sklepie, niedrogie ale też niewiele mające wspólnego z prawdziwymi owocami, pomimo tego co obiecuje producent. Domowe dżemy są naprawdę o wiele smaczniejsze, nie ma w tym nic przesady, a żeby je przygotować wystarczy świeże owoce przesmażyć na patelni z cukrem, i ewentualnie dodać żelatyny.