Choć zimą nie możemy sięgnąć po świeże truskawki prosto z grządki, to jeśli odpowiednio o to zadbamy, możemy wyjąć je z zamrażarki i wykorzystać do ulubionego ciasta czy koktajlu. Możemy też zamknąć truskawki w słoiku – na przykład robiąc z nich pyszny sok truskawkowy. Wystarczy świeże umyte i obrane owoce włożyć do słoika i przysypać cukrem – wówczas z owoców wypłynie cały sok i otrzymamy pyszny syrop. Dodatkowo, zamknięte w słoiku owoce możemy też wykorzystywać, ponieważ nadal są smaczne, miękkie i aromatyczne. Możemy też zalać owoce przegotowaną wodą z cukrem, by powstał z nich sok w nieco niższym stężeniu niż syrop. Ponadto, warzywa czy grzyby możemy marynować w occie, w oleju, i otrzymywać w ten sposób przepyszne, nasączone odpowiednim aromatem warzywa. Przetwory na zimę to o tyle dobre rozwiązanie, że możemy samodzielnie zrobić sobie takie konfitury, czy takie grzybki w occie, na jakie tylko mamy ochotę – odpowiednio przyprawione, w odpowiednim stężeniu, itp. Jeśli chodzi o produkty na przetwory, to możemy w słoikach zamknąć praktycznie wszystko. Są osoby, które wrzucają do słoików nawet natkę pietruszki, koperek czy inne zioła, razem z solą i zamykają je w chłodnym pomieszczeniu, dzięki czemu zioła długo utrzymują świeżość. Do słoików wkładamy zazwyczaj produkty sezonowe – jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, maliny, jeżyny, truskawki, poziomki, porzeczki czy agrest. Oczywiście z warzywami jest podobnie – cebula, pieczarki, marchewka, pietruszka, kukurydza, papryka itp. Chodzi o to, by w słoiki zamykać warzywa i owoce, do których dostęp w świeżej postaci zimą jest niemożliwy. Marchew czy cebulę marynuje się jednak z innego powodu – by uzyskały specyficzny smak i aromat, idealny do niektórych potraw.