Rate this post

Składniki:

1. Pół kilograma mięsa z piersi indyka
2. 4 łyżki wiórków kokosowych
3. 3 łodygi selera naciowego
4. 2 jajka
5. Szklanka jogurtu
6. Olej do smażenia
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pierś z indyka pokroić w plastry a następnie w kilkucentymetrowe paseczki. Pokrojone mięso zalać jogurtem i wstawić do lodówki na nie mniej niż pół godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z jogurtu, osączyć, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jajko roztrzepać dokładnie w miseczce, do drugiej miseczki wsypać wiórki kokosowe. Kawałki mięsa zanurzać w jajku a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.
W głębokiej patelni rozgrzać dosyć dużą ilość oleju i smażyć panierowane kawałki mięsa w głębokim tłuszczu (trzeba zwrócić uwagę, aby zbytnio nie rozgrzać oleju, bo może przypalać się panierka). Po usmażeniu odsączyć dokładnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym kuchennym ręczniku.
Podawać z kawałkami selera naciowego i ulubionym dipem ziołowo ? jogurtowym.