Składniki:
Na rosół:
1. 30 dag mięsa z indyka z kością
2. 1 mała lub pół większej pietruszki
3. 1 marchewka
4. Kawałek selera korzeniowego
5. 3 ząbki czosnku
6. Vegeta
7. Ziele angielskie
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Na naleśniki:
1. 1 szklanka mleka
2. 1 jajko
3. 1 szklanka ciepłej wody
4. Olej
5. Mąka pszenna
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić na dosyć duże kawałki.
Mięso oczyścić, umyć i włożyć do garnka, zalać wodą (około półtora litra), dodać pokrojone warzywa, wsypać kilka ziarenek ziela angielskiego i dodać obrany czosnek.
Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Marchewkę wyjąć (wcześniej, gdy będzie już miękka, ale nierozgotowana) i pokroić w ozdobne plasterki. Rosół przyprawić do smaku vegetą, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przyrządzić naleśniki: zmiksować wodę z mlekiem i jajkiem oraz szczyptą soli, dodawać mąkę aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Usmażyć naleśniki na oleju. Placki zwinąć w rulony i pokroić na w paski.
Rosół nalać do talerzy, do każdej porcji włożyć kilka plasterków marchewki, i kilka naleśnikowych ruloników.