Składniki:
1. 4 filety z piersi kurczaka
2. 2 duże plastry szynki
3. 4 plasterki żółtego sera
4. 1 jajko
5. 1 pomidor
6. 6 łyżek bułki tartej
7. 4 łyżki oleju
8. Kilka gałązek tymianku
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso z kurczaka umyć i osuszyć. W każdym z czterech kawałków zrobić kieszonkę, posolić, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pomidora umyć i pokroić na plastry, plastry szynki przekroić na dwie części i złożyć na pół. W każdy złożony plaster szynki włożyć plaster żółtego sera, plaster pomidora i gałązkę tymianku, a następnie włożyć w kieszonkę fileta i brzegi spiąć wykałaczką.
Roztrzepać jajko na jednym talerzu a na drugi wsypać tartą bułkę.
Na patelni rozgrzać olej, filety panierować najpierw w jajku a potem w bułce i smażyć na oleju na niewielkim ogniu, aby usmażyły się w środku a nie za szybko przypiekły. Po usmażeniu, kotlety przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Podawać z sałatą z sosem winegret.