Składniki:
1. 5 średniej wielkości pomidorów
2. 40 dag pszennego chleba (może być z poprzedniego dnia)
3. 2 ogórki sałatkowe
4. 4 oczyszczone dymki
5. 1 czerwona papryka
6. 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
7. 2 ząbki czosnku
8. 4 czubate łyżki posiekanej zielonej bazylii
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Chleb pokroić w kostkę, rozsypać na blaszce do pieczenia i upiec na złoty kolor, co jakiś czas mieszając, aby kostki chleba równo się zrumieniły.
Warzywa umyć; pomidory i ogórki umyć i osuszyć. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i białe części, dymki oczyścić, umyć i osuszyć. Wszystkie warzywa pokroić w kosteczkę.
Warzywa przełożyć do salaterki. Dodać oliwki i grzanki, wymieszać.
Czosnek obrać, pokroić, a następnie rozetrzeć z solą. Wymieszać z oliwą, doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Warzywa w salaterce polać czosnkowym sosem i dokładnie wymieszać. Posypać posiekaną bazylią i udekorować pokrojoną wzdłuż dymką.