Składniki:
1. 1,5 litra kiszonego żuru
2. Biała kiełbasa (4 pętka)
3. Szklanka śmietany 18%
4. Pęczek włoszczyzny
5. 8 jajek ugotowanych na twardo
6. 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
7. 6 suszonych grzybków
8. 1 łyżka majeranku suszonego
9. Liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego pieprzu
10. Zielona pietruszka
11. Sól, świeżo zmielony pieprz (może być kolorowy)
Wykonanie:
Zalać białą kiełbasę 3 litrami wody, zagotować i zszumować. Dodać umyte i namoczone wcześniej suszone grzyby. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do wywaru. Wrzucić także listek laurowy i przyprawy w ziarenkach (pieprz i ziele angielskie). Po godzinie gotowania należy wyjąć kiełbasę i włoszczyznę. Kiełbasę i marchewkę pokroić w plastry (pozostałe warzywa można użyć do innego dania). Czosnek obrać i dokładnie rozetrzeć z solą. Przez gęste sitko wlać do wywaru wstrząśnięty żur dodać majeranek i roztarty czosnek. Gotować około pół godziny. Zaprawić śmietaną. Do zupy włożyć kiełbasę i marchewkę a także pokrojone według uznania (w kostkę, ćwiartki)jajka. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i kolorowym pieprzem. Można także podać świeżo utarty chrzan.