Rate this post

Składniki:

1. 40 dag filetów z łososia (może być inna morska ryba)
2. 1 główka sałaty
3. 1 opakowanie rukoli
4. 20 dag zielonego groszku z puszki
5. 2 nieduże ogórki sałatkowe
6. 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
7. 3 łyżki musztardy francuskiej
8. 2 łyżki oleju
9. świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kawałki ryby umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w dosyć grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na około pół godziny w chłodne miejsce (do lodówki).
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rybę. Smażyć z każdej strony po 3 minuty. Łososia zdjąć z patelni i wystudzić.
Warzywa umyć i osuszyć. Liście sałaty podrzeć na mniejsze kawałki. Ogórki sałatkowe pokroić wraz ze skórką na cienkie plasterki. Groszek dokładnie odsączyć z zalewy. Przygotowane warzywa wymieszać z rukolą i kawałkami ostudzonej ryby.
Śmietanę wymieszać dokładnie z musztardą, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sałatkę polać przygotowanym sosem tuż przed podaniem.