Sałatka pomarańczowa
Cztery pomarańcze, trzy/cztery szkl. rodzynków, jeden/dwie kg cukru pudru, dwie-trzy łyżki rumu. Pomarańcze umyć i dokładnie obrać (zdjąć albedo), pokrajać w poprzek w plasterki. Rodzynki namoczyć trzy0 minut w letniej wodzie, osączyć i wymieszać z pokrajanymi pomarańczami. Posypać cukrem pudrem i skropić rumem. Odstawić do lodówki (lub w inne chłodne miejsce) na co najmniej godzinę przed podaniem.
Kompot mieszany z winem, dwiepięć dag konserwowego (lub świeżego) kompotu brzoskwiniowego, dwiepięć dag kompotu morelowego, dwiepięć dag kompotu ananasowego (może być „sieczka”), jeden szkl. wytrawnego czerwonego wina
Połączyć składniki i dobrze schłodzić przed podaniem. Truskawki w winie z pieprzem dwie szkl. słodkiego białego wina, cztery łyżki cukru, jeden łyżeczka cukru wanilinowego, skórka starta z jeden cytryny, jeden łyżeczka ziarnistego, zgniecionego, np. między dwiema desecz-kami, pieprzu, jeden/dwie kg truskawek cztery/pięć szkl. bitej śmietany
Wino z cukrem, cukrem wanilinowym, startą skórką cytrynową i pieprzem zagotować. Utrzymywać wrzenie przez dwie-trzy minuty. Zdjąć z ognia i przecedzić. Obrane, starannie umyte i dokładnie osączone truskawki przepołowić i zalać w salaterce niemal całkowicie ostu-dzonym, ale jeszcze letnim winem z przyprawami. Odstawić pod przykryciem na trzy-cztery godz. do lodówki lub w chłodne miejsce. Bitą śmietanę podawać oddzielnie.