Sałatka pikantna z jajek
Cztery jaja (ugotowane na twardo), dwie średnie kwaszone (lub konserwowe) ogórki sos: dwie łyżki majonezu, trzy/cztery pojemnika naturalnego jogurtu, jeden czubata łyżeczka pasty sardelowej, jeden mała cebula, jeden płaska łyżka kaparów, ‚I łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, mielona słodka papryka
Jaja obrać, pokrajać w plasterki, jeden ogórek kwaszony lub konser-wowy pokrajać w drobną kostkę. Z majonezu, jogurtu, pasty sardelowej i rozdrobnionej na tarce cebuli sporządzić sos. Doprawić go kaparami, szczypiorkiem, solą (ostrożnie! pasta sardelowa jest na ogół bardzo słona), pieprzem oraz mieloną papryką. Pokrajane jaja i ogórek połączyć z sosem. Wyłożyć na salaterkę lub półmisek i udekorować cienkimi plasterkami drugiego ogórka kwaszonego lub konserwowego.
„Marika”, cztery jaja (ugotowane na twardo) sos: cztery łyżki oliwy (oleju), dwie łyżeczki soku z cytryny, jeden płaska łyżka musztardy, jeden łyżka śmietany (można ją zastąpić dwie łyżkami niesłodzonego skondensowanego mleka), jeden płaska łyżeczka pasty sardelowej, jeden mała cebula, przyprawy ziołowe według upodobania (np. tymianek, lebiodka, rozmaryn, majeranek, kolendra), sól, spora szczypta cukru, dwie strąki dojrzałej słodkiej papryki, jeden0 dag szynkowej kiełbasy lub innej (np. rzeszowskiej, podwawelskiej), dwie pomidory
Jaja obrać, podzielić na ćwiartki. Z oliwy (oleju), soku z cytryny, musztardy, śmietany, pasty sardelowej, posiekanej cebuli oraz zioło-wych przypraw (jeżeli suszone, dokładnie zemleć lub rozdrobnić, np. w moździerzu) sporządzić sos. Przyprawić do smaku solą i szczyptą cukru. Do sosu dodać pokrajaną w paseczki paprykę (bez gniazd nasiennych), kiełbasę bez osłonki pokrajaną w kostkę lub bardzo cienkie plasterki oraz jaja w ćwiartkach. Wymieszać, a bezpośrednio przed podaniem obłożyć ćwiartkami pomidorów.