Rate this post

Składniki:

1. 1 szklanka cukru
2. 25 dag masła
3. 5 jajek
4. 2,5 szklanki śmietany 30%
5. 30 dag mąki pszennej
6. 15 dag wiórków kokosowych
7. 600 ml serka waniliowego
8. Pół szklanki słodkiej herbaty
9. 1 torebka galaretki owocowej
10. 1 słoik dżemu porzeczkowego
11. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
12. 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
13. 2 łyżeczki olejku kokosowego
14. 4 łyżeczki żelatyny
15. Tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę; ucierając wbijać po jednym jajku. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie przesiać do masy maślano-jajecznej, dodać skórkę otartą z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Kwadratową blaszkę do pieczenia grubo wysmarować tłuszczem (można wysypać tartą bułką) i wyłożyć do niej przygotowane ciasto. Wygładzić powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić ciasto na około 50 minut. Po wyjęciu wystudzić.
Dwie szklanki śmietany wymieszać z 2/3 wiórków kokosowych i podgrzewać przez 15 minut, a następnie przecedzić i schłodzić. Po schłodzeniu śmietanę ubić, a następnie wymieszać z serkiem waniliowym i olejkiem kokosowym. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszać z przygotowanym kremem.
Ciasto pokroić na trzy blaty, które skropić słodką herbatą (można zamiast herbaty użyć soku jabłkowego lub ananasowego). Dwa blaty posmarować najpierw dżemem, a następnie kremem kokosowym. Połączyć blaty, lekko docisnąć i wstawić do lodówki na godzinę. Rozpuścić galaretkę w dwóch szklankach wrzątku. Wystudzić. Gdy lekko zacznie tężeć zalać tort.