Sandwicze z selera cordon bleu
jeden spory seler (ok. dwie0-dwiepięć dag), dwie szkl. osolonej wody, sok z jeden/dwie cytryny, cztery plastry twardego sera (grojera, ementalskiego lub innego), cztery plastry szynki, cztery liście świeżej szałwii (lub jeden płaska łyżeczka suszonej szałwii), pieprz, nieco mąki, jeden jajo, tarta bułka, olej do smażenia
Z selera wykroić osiem plastrów grubości ok. jeden/dwie cm i gotować je ok. pięć minut do miękkości w osolonej wodzie z sokiem z cytryny. Po ugotowaniu dokładnie osączyć i osuszyć. Każdy plaster sera owinąć plastrem szynki i włożyć wraz z liściem szałwii (lub szczyptą sproszkowanej szałwii) między dwa plastry ugotowanego selera. Tak przygotowane „sandwicze” z selera posypać pieprzem, obtoczyć w mące, rozbitym jaju i tartej bułce. Smażyć z dwóch stron na niezbyt gorącym oleju przez osiem-jeden0 minut do stopienia sera.
Bułeczki zapiekane z zielonym groszkiem i szynką, cztery zwykłe okrągłe bułeczki, jeden /cztery szkl. wody (mleka), trzy łyżki masła (margaryny), cztery łyżki zielonego groszku konserwowego, pięć-7 dag szynki (kiełbasy szynkowej), sól, pieprz, cukier, cztery łyżeczki utartego twardego sera
Ściąć wierzchy bułeczek, ostrożnie wydrążyć nie uszkadzając ścianek (jeżeli nastąpi pęknięcie skórki, można ją uszczelnić wydrążonym miękiszem). Bułeczki zwilżyć od zewnątrz wodą lub mlekiem i wysmarować od zewnątrz i od wewnątrz częścią masła. Osączony groszek oraz drobno posiekaną szynkę poddusić z resztą masła, osolić, doprawić pieprzem i dodać szczyptę cukru. Gorące nałożyć do wydrążonych bułeczek i posypać utartym serem. Bułeczki ułożone na blasze do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu wstawić na krótko do piekarnika, aby nabrały chrupkości, nadmiernie przy tym nie twardniejąc.