Sałatka drobiowa flamandzka
Dwie nogi lub piersi kurze, włoszczyzna, pięć0 dag cykorii, sok z jeden cytryny, cztery łyżki majonezu, szczypta cukru, sól, (jeden łyżeczka sosu Worcester), trzy-cztery morele (świeże, mrożone lub z kompotu)
Nogi lub piersi kurze ugotować w wywarze z włoszczyzny. Cykorię oczyścić, starannie umyć, osączyć i przepołowić wzdłuż, po czym pokrajać w paski szerokości jeden-jeden jeden/dwie cm, skropić sokiem z cytryny i połączyć z majonezem. Dodać do smaku szczyptę cukru, posolić. Można dodać sos Worcester. Do cykorii w majonezie dodać pokrajane w cienkie plasterki mięso oraz ćwiartki moreli (jeśli z kompotu, dobrze osączyć). Można dodać jeden łyżkę kompotu. Wymieszać i dobrze schłodzić przed podaniem.
Sałatka edamska z indyka, trzy0 dag pieczonego lub gotowanego indyka (bez kości), dwie jabłka, dwie plastry ananasa (lub taką samą wagowo ilość „sieczki” ananasowej), pięć dag edamskiego sera, jeden mały
ugotowany (ale nie rozgotowany) seler sos: trzy łyżki majonezu, jeden/dwie pojemnika naturalnego jogurtu, jeden płaska łyżeczka curry, dwie łyżki soku z cytryny, pieprz, sól, (nieco sosu Worcester) kilka liści sałaty
Mięso, obrane jabłka, ananas, ser i seler pokrajać w jednakowej wielkości kostkę. Przyrządzić sos. Majonez połączyć z jogurtem, curry, sokiem z cytryny. Można dodać nieco sosu Worcester. Doprawić pieprzem, posolić. Dodać pokrajane w kostkę składniki, wymieszać. Odstawić na jeden godz., ponownie wymieszać i podawać w salaterce na liściach sałaty.