Składniki:
1. 2 buraki
2. Pęczek młodej botwinki
3. Pół litra maślanki
4. Ćwierć litra śmietany
5. 1 pęczek rzodkiewek
6. 1 ogórek
7. 2 ogórki kiszone
8. 1 ząbek czosnku
9. 1 cytryna
10. 2 jajka
11. Koperek i szczypiorek
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Obrać, umyć i pokroić w kosteczkę buraki. Botwinkę oczyścić ze zniszczonych liści, umyć i drobno posiekać. Buraki i posiekaną botwinkę zalać zimną wodą i zagotować. Doprawić solą i gotować 15 minut. Wystudzić.
Ugotować na twardo jajka, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Ogórki (świeży i kiszone) pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Szczypiorek i koperek umyci i posiekać razem z obranym ząbkiem czosnku. Schłodzoną śmietanę wymieszać dokładnie z maślanką, dodać do zimnych buraczków i botwinki. Wymieszać. Dodać warzywa i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawać mocno schłodzony z kawałkami jajka.