Składniki:
1. 20 dag borowików
2. Pół kilograma ziemniaków
3. 1 cebula
4. 1 ząbek czosnku
5. 4 łyżki oleju
6. 1 łyżka smalcu
7. 4 szklanki wędzonego bulionu
8. Niepełna szklanka śmietany 22 %
9. Zielona pietruszka do dekoracji
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Grzyby prawdziwki oczyścić, krótko opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
W rondlu rozgrzać smalec i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone borowiki i smażyć razem przez kilka minut mieszając. Dołożyć ziemniaki i całość zalać gorącym bulionem. Gotować pół godziny. Po ugotowaniu wyjąć z zupy parę kawałków grzybów, a resztę zmiksować. Dodać do zupy śmietanę i dokładnie wymieszać, bardzo mocno podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem i przelać do miseczek. Do każdej porcji włożyć po kilka plasterków grzybów, polać olejem i udekorować zieloną pietruszką.