Składniki:
Na ciasto:
1. Pół kilograma mąki pszennej
2. 1 jajko
3. Masło do polania
Na farsz:
1. Pół kilograma botwiny
2. 20 dag ostrego białego sera (na przykład bryndzy)
3. 3 łyżki umytego, osuszonego i posiekanego szczypiorku
4. Ostra mielona papryka
5. Sól
Wykonanie:
Botwinkę na farsz umyć, sparzyć i drobniutko pokroić; ser drobno pokruszyć, dodać posiekany szczypiorek, sól, mieloną ostrą paprykę i wszystko dokładnie wymieszać.
Ze składników podanych zagnieść ciasto (powinno być dosyć ścisłe, ale elastyczne). Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać dosyć spore krążki. Na każdy krążek nakładać porcję farszu, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i partiami wkładać pierogi; gotować około trzy minuty od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakową. Ugotowane pierogi układać w żaroodpornym naczyniu, polać stopionym masłem i zapiekać około dziesięć minut.
Zamiast masłem można pierożki polać tłuszczykiem i skwarkami z wędzonego boczku.