5/5 - (1 vote)

Składniki:

1. Pół kilograma brokułu
2. 1 cebula
3. 5 łyżek śmietany
4. 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
5. 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
6. 20 dag sera rokpol
7. 2 ząbki czosnku
8. 2 łyżki oliwy
9. Sok z cytryny
10. Mielona ostra papryka
11. Mielona gałka muszkatołowa
12. Listki bazylii do dekoracji
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, łodyżki cienko obrać i pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać brokuł, zalać bulionem i gotować na małym ogniu 10 minut. Odstawić i przestudzić. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, ostrą mieloną papryką, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ser rokpol pokroić w drobną kostkę. Zupę wymieszać ze śmietaną i podgrzać, wsypać pokrojony ser i podgrzewać aż zacznie się topić. Nalać zupę do miseczek, posypać prażonymi orzechami i udekorować listkami świeżej bazylii.