Rate this post

Składniki:

Na zupę:

1. 1 pęczek włoszczyzny
2. 30 dag leśnych grzybów
3. 1 cebula
4. Ziele angielskie
5. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na kluseczki:

1. 10 dag grubej kaszy jęczmiennej
2. 1 łyżeczka masła
3. 1 cebula
4. 2 jajka
5. 3 łyżki bułki tartej
6. 3 łyżki mąki pszennej
7. Sól, pieprz

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę i włoszczyznę, oczyścić, obrać, umyć. Warzywa i grzyby przełożyć do garnka i zalać wodą (7 szklanek). Przyprawić do smaku sola i pieprzem i gotować około pięćdziesiąt minut.
Kaszę jęczmienną ugotować do miękkości w dużej ilości wody, osączyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Ostudzić. Ostudzoną kaszę, jajka, mąkę, tartą bułkę i zeszkloną cebulę przełożyć do miski, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
W garnku ugotować osoloną wodę i na wrzątek wkładać uformowane łyżką kluseczki. Gotować około 5 minut. Ostrożnie wybierać łyżką cedzakową.
Z bulionu wyjąć warzywa i grzyby, pokroić i ponownie włożyć do zupy; podawać z kluseczkami.