Rate this post

Składniki:

Ciasto:

1. 8 jajek
2. 1 szklanka cukru
3. 1,5 szklanki mąki pszennej
4. 3 torebki cukru waniliowego
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1. 1 opakowanie gotowego kremu do tortów o smaku cytrynowym
2. 5 opakowań polewy z białej czekolady
3. żółty barwnik spożywczy

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć dokładnie na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Przesiać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować dwie różnej wielkości tortownice i wyłożyć je pergaminem. Do większej wlać 2/3 ciasta biszkoptowego a do mniejszej resztę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić tortownice na około pół godziny. Po wystudzeniu każdy rozciąć na dwa blaty.
Krem cytrynowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Placki przełożyć kremem i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Polewy z białej czekolady roztopić i zabarwić na jasnożółty kolor.
Na większym placku ustawić mniejszy i posmarować oba 2/3 polewy. Resztę polewy włożyć do szprycki z małą dziurką i wyciskać na tort ozdobną ?koronkową? dekorację.